Onedrive

Alle studenten en personeelsleden beschikken over een Onedrive account gekoppeld aan hun EhB account. De totale opslag per gebruiker bedraagt 1 TB (=1000 GB) !
Met OneDrive zijn documenten opgeslagen in de cloud en kunnen vrijwel vanaf elke locatie worden bekeken en bijgewerkt.

  • Deze bestanden kunnen online geraadpleegd worden via: https://portal.office.com → →

     

  • En kunnen ook lokaal gesynchroniseerd worden. Er is een client per besturingssysteem:
    https://onedrive.live.com/about/nl-nl/download/


Hoe deel je een bestand/map?

Je kan een bestand, of een map, dat in jouw OneDrive staat via OneDrive delen door deze te rechterklikken. Vervolgens zou u de volgende optie moeten zien:

Daarna krijgt u de volgende prompt:

Hier kan u de e-mailadressen van de personen opgeven waarmee u wenst te delen. Indien u wilt doorgeven waarom de bestemmeling toegang krijgt, kan u dit onder ‘Bericht toevoegen (optioneel)' ingeven.

Zodra u op ‘Verzenden’ klikt, wordt het bestand, de map, of het lijstitem gedeeld.

Als u wilt dat de personen het bestand niet bewerken, klikt u op het pijltje rechts van ‘Personen die u opgeeft, kunnen bewerken.’ Dan krijgt u het volgende scherm:

Wat de volgende opties betekenen:

  • Iedereen met de koppeling; maakt een koppeling die een willekeurige persoon kan gebruiken om toegang te krijgen tot het bestand, de map of het lijstitem zonder dat u zich hoeft aan te melden bij Microsoft 365 of OneDrive. U kunt deze koppeling ook doorschakelen naar iedereen, zodat u deze kunt gebruiken als u met anderen wilt delen, zodat ze de koppeling doorsturen naar andere personen, binnen of buiten uw organisatie.

  • Personen in Erasmushogeschool Brussel met de koppeling: Hiermee maakt u een koppeling die alleen de personen in uw organisatie die zijn aangemeld bij Microsoft 365 of SharePoint Server 2019 kunnen gebruiken om toegang te krijgen tot het bestand, de map, of het lijstitem. U kunt deze koppeling alleen doorsturen naar personen in uw organisatie. Deze koppeling is niet geschikt voor gasten in uw organisatie of voor personen die niet zijn aangemeld. Gebruik deze koppeling als u wilt delen met iemand in uw organisatie en weet dat ze de koppeling doorsturen naar andere personen in uw organisatie, maar als u er zeker van wilt zijn dat de koppeling niet geschikt is voor externe gebruikers.

  • Personen met bestaande toegang; biedt een koppeling die kan worden gebruikt door personen die al toegang hebben tot het bestand, de map of het lijstitem. Hierdoor worden de machtigingen voor het item niet gewijzigd. Gebruik deze optie als u alleen een koppeling wilt verzenden naar iemand die al toegang heeft. Voorbeelden van redenen waarom sommige personen al toegang hebben tot een item is (a) het bestand wordt opgeslagen in een gedeelde map (b) het bestand wordt opgeslagen in een gedeelde bibliotheek die deel uitmaakt van een team of SharePoint-site (c) gebruikers die al bestaan voor het item.

  • Specifieke personen; maakt een koppeling die alleen de personen die u opgeeft, kan gebruiken om toegang te krijgen tot het bestand, de map of het lijstitem. Als u deze optie selecteert, voert u de namen of e-mailadressen in van de personen aan wie u toegang wilt geven tot het bestand, de map of het lijstitem. Gebruik deze functie om te delen met personen binnen of buiten uw organisatie, maar wanneer u deze functie wilt gebruiken, moet u deze functie vervolgens doorsturen naar anderen.

  • Bewerken toestaan; zorgt ervoor dat de personen met wie u het bestand; de map, of het lijstitem deelt wel of niet het bestand kunnen bewerken.

  • Downloaden blokkeren; is alleen beschikbaar voor het weergeven van koppelingen naar Office-documenten. Wanneer u deze optie inschakelt, worden personen die toegang krijgen tot het bestand via de koppeling die u hebt gemaakt, geen opties weergegeven om het bestand te downloaden, af te drukken of te kopiëren. Het is ook mogelijk om het bestand in Office Online weer te geven en kan het bestand niet openen in de bureaubladversie van Office of mobiele clients.



Opmerking: wanneer je EhB account disabled of verwijderd wordt, heb je geen toegang meer tot alle data in deze services. Bewaar ze tijdig elders.